Geschiedenis

De geschiedenis van onze vereniging

De vereniging is op 25 mei 1983 opgericht onder de naam F.C. Voerman, gekoppeld aan de naam van de toenmalige sponsor kapper Thijs Voerman. Onder leiding van de excentrieke heer Nicolaas Johannes Schneiders en Peter van der Laan is de vereniging via notaris Smeltzer te Nunspeet statutair ingeschreven. Het minimaal benodigde aantal leden was 25, maar ja, zoveel spelers waren er in eerste instantie natuurlijk niet. En dus werd zo’n beetje de hele familie Voerman en Van der Laan opgevoerd, tezamen goed voor bijna de helft van het aantal leden… Vermeldenswaardig is dat van onze huidige leden alleen Joost van der Laan vanaf het begin er bij is geweest, voorwaar een bijzondere prestatie! Hij was zelfs in het eerste jaar al lid van de kascommissie…

Er werd begonnen met 1 team. Prestaties uit die tijd zijn helaas niet meer vanuit de archieven te achterhalen. In 1984 werd voor het eerst een eigen toernooi georganiseerd.

Vanaf 1987 werd ook een 2e team ingeschreven bij de KNVB. Vanaf dat jaar is ook René van der Molen lid geworden van de vereniging, daarmee het een na langst zittende lid van de vereniging. In 1988 kwam hij als penningmeester in het bestuur en is sindsdien niet meer weg te branden.. In 1996 volgde hij Piet Keijzer als voorzitter op.

In 1990 werd alweer het 6e eigen toernooi georganiseerd; het bleek ook het laatste eigen toernooi te zijn. Dit kwam mede door de breuk die in 1991 ontstond met sponsor Thijs Voerman. Op 9 januari van dat jaar is in een buitengewone ledenvergadering besloten de samenwerking niet verder voort te zetten. Het voortbestaan van de vereniging stond op het spel. Er werd echter besloten door te gaan met de vereniging en het bestuur wist in (het bedrijf) Hans Karssen een nieuwe sponsor te vinden. Op 16 mei 1991 werd de naam van de vereniging daarom omgedoopt in Z.V. Hans Karssen. Vanaf het seizoen 1991/1992 is er ook een 3e team bijgekomen.

In het seizoen 1993/1994 werd het 1e team kampioen in de toenmalige 2e klasse en promoveerde daarmee naar de 1e klasse. Voorwaar een mooie prestatie!

Boven vlnr: Dick Staal, Joost van der Laan, Gerard Groeneveld, Bert Wolters en Jurni Karssen
Onder vlnr: Hans Karssen, Drees Beekman, Gerard Krab, René van der Molen, André den Hartog en Diloy Karssen

Na 6 jaar van trouwe en prima sponsoring gaf Hans in 1997 aan hiermee te willen stoppen. Naarstig werd door het bestuur gezocht naar alternatieven. Het alternatief werd met succes gevonden in een andere constructie: per team een sponsor! Voor het 1e team de firma Kattenberg Verhuizingen BV, voor het 2e Sauna- en sportcentrum Nunspeet en voor het 3e team de Rabobank Nunspeet-Elburg. Al met al betekende dit dat er een nieuwe naam gezocht moest worden. In eerste instantie werd dit Z.V.N. (zaalvoetbalvereniging Nunspeet). Dit werd zelfs op deze manier ingeschreven bij de notaris, Kamer van Koophandel én bij de KNVB. Deze laatste kwam echter met de mededeling dat er al een vereniging bestond die zo heette en dat kon dus niet. Opnieuw een andere naam verzonnen: A.Z.V.N. (wat staat voor ‘Algemene ZaalvoetbalVereniging Nunspeet’). De statutenwijziging hiervoor werd op 20 juni 1997 via de notaris bekrachtigd.

Eerste tenue AZVN

In 2005 kwam Wim Verdouw, medewerker van onze sponsor Kattenberg Verhuizingen BV, met het idee om een 4e team te beginnen, bestaande uit medewerkers van het bedrijf, of die op een of andere manier een relatie hadden met het bedrijf. Het enthousiasme hiervoor was groot, en zo werd vanaf het seizoen 2006/2007 met dit 4e team gestart.

Tot op de dag van vandaag hebben we nog steeds deze constructie, en met veel genoegen! We zijn zeer tevreden over onze sponsoren en hopen dat dit nog lang voortgezet zal worden. Mede door de bijdrage van de sponsoren zijn wij al een aantal jaren een goede en stabiele vereniging. Vanaf het moment dat het 4e team is gestart bestaat de vereniging uit plm. 45 leden.

Het jaar 2008 was voor onze vereniging een bijzondere want toen bestonden we 25 jaar. Het jubileumfeest werd gevierd in de Ierse Pub bij Dennenhoeve. Het was op 7 juni een leuke en gezellige (voetbal)avond. Eerst was er een receptie voor (oud)sponsors en (oud)leden. Ook gaf de KNVB acte de presence, en we kregen van hen een mooie KNVB-vlag cadeau. De avond was speciaal voor de leden georganiseerd. Dankzij bijdragen van onze sponsors hebben we mooi feestje kunnen organiseren waar vele leden getuige van zijn geweest.

25 jaar AZVN

In 2010 heeft het 3team een andere shirtsponsor gekregen. Via Henri Wijnbergen (speler van het 3e) heeft (zijn werkgever) Hollander Techniek uit Apeldoorn de nieuwe outfit geschonken. In dat zelfde jaar ontvingen alle teams binnen de vereniging een nieuwe outfit, wat een mooi plaatje opleverde.

Nieuwe outfit 2010

In het seizoen 2010/2011 werd opnieuw een mijlpaal behaald. In dat seizoen werd het 1e team KAMPIOEN in de 3e klasse, en promoveerde daarmee naar de 2e klasse.

Boven vlnr: Gert Kattenberg (sponsor), Peter de Kievid, Martin van den Berg, Andries Boerendans, Gert Bouma en Gijs Wiesenekker
Onder vlnr: René van der Molen, Suki, Rick van den Hardenberg, Adwin Dijkhuizen en Richard de la Rie

In 2012 is binnen de vereniging het Fairplay reglement van kracht geworden; deze werd in dat jaar door de Algemene Ledenvergadering unaniem aangenomen en was vanaf dat moment van kracht.

In 2013 is helaas het contract met Hollander techniek beëindigd. Een zoektocht volgde, eerst zonder resultaat. Maar gelukkig wist Glenn Kroes (speler van het 4e) de eigenaar van De Veluwse Jager enthousiast te maken om sponsor van onze vereniging te worden; dus vanaf het seizoen 2014/2015 is dit de sponsor van het 3e team.

Het seizoen 2013/2014 werd opnieuw succesvol voor het vlaggenschip van de vereniging. Het vooral uit jongens van begin twintig bestaande team werd KAMPIOEN in de 2e klasse; 4 wedstrijden voor het einde van het seizoen was de ploeg al niet meer in te halen door de concurrentie. Een prima prestatie van deze toch nog onervaren ploeg, met een nieuwe topscorer van formaat in hun midden: Arjan van Manen (voormalig keeper..) legde er maar liefst 40 in het netje.. Al met al betekende dit promotie naar de 1e klasse!

In 2014 konden we wederom een mijlpaal in de geschiedenis van de vereniging noteren. Een groep jonge enthousiastelingen kwam bij het bestuur met de vraag of ze zich met een team jongens konden aansluiten bij AZVN. Na aan alle voorwaarden te hebben voldaan was het in augustus van dat jaar zover. Het 5e team was een feit! En ze hadden ook een sponsor geregeld: Smienk Trapliften uit Nunspeet.

Het mooie was dat in dit zelfde jaar alle teams toe waren aan een nieuwe outfit. Tijdens de gezamenlijke oefenavond aan het begin van het seizoen 2014/2015 werden de nieuwe tenues gepresenteerd. Een mooie schets van deze happening:

Nieuwe outfit 2014

In dat seizoen speelde het 1e team dus z’n eerste seizoen in de 1e klasse. En dat viel niet mee, een groot verschil. De ploeg werd 9e (van de 10), een degradatieplaats. Toch werd onderling besloten om vrijwillig in de 1e klasse te blijven, nog maar eens een jaartje proberen…

Aan het eind van het seizoen 2014/2015 maakte sponsor Kattenberg Verhuizingen bekend dat de sponsoring van het 4e team werd stopgezet. Jammer natuurlijk want dit team was bijna 10 jaar geleden ontsproten uit het bedrijf zelf, waar medewerkers van het verhuisbedrijf ook wel met elkaar een potje wilden zaalvoetballen. Gelukkig diende zich ook gelijk een nieuwe sponsor aan, namelijk Pearle Opticiëns uit Bunschoten die zich ook verbond aan het gebruikelijke driejarig contract..

In het seizoen 2015/2016 kon het 1e team het opnieuw niet bolwerken en moest wederom genoegen nemen met de een na laatste plek in de competitie. Geen prestaties, geen sfeer, geen plezier. Het team viel dus ook grotendeels uiteen en nu werd toch wel besloten om de degradatie te aanvaarden..

Hoe anders was het in dat zelfde seizoen voor het 2e team, oftewel AZVN / MoviFit 2. Deze ploeg werd voor het eerst kampioen in de 4e klasse (op doelsaldo) nadat een anderhalve competitie was gespeeld met slechts 8 ploegen. Hiermee promoveerde de ploeg naar de 3e klasse. Een mooie prestatie!

Aan het begin van het seizoen 2016/2017 werd besloten om het 1e team vrijwillig 2 klassen lager te laten spelen omdat een bijna compleet nieuw team samengesteld moest worden. En daarmee kwamen het 1e team en 2e team in dezelfde 3e klasse te spelen. Het 1e team werd met de vernieuwde ploeg uiteindelijk knap 4e, het 2e team moest genoegen nemen met de 9e plek.

Aan het einde van dit seizoen liep het contract met de Veluwse Jager af, en daarmee had het 3e team geen sponsor meer. Er werden verschillende bedrijven gepolst maar dit lukte niet snel. Gelukkig kwam Henri Wijnbergen met het idee om Hollander Techniek opnieuw te vragen. Hiermee werd (met ingang van het seizoen 2017/2018) uiteindelijk een overeenkomst voor 3 jaar gesloten maar dit had alleen betrekking op de geldelijke bijdrage. Daarop besloot Cornee Aschman om de sponsoring van de (nog aan te schaffen) nieuwe outfit voor rekening te laten komen van Pearle Opticiens. Een mooi gebaar waar uiteindelijk ook een 3-jarig contract over is afgesloten. Dit betekende binnen AZVN een nieuwe constructie, twee sponsoren voor één team.

In het seizoen 2017/2018 speelden alle 5 teams in competities met 14 ploegen. Dat betekende voor elk team 26 wedstrijden; een record. Mooi voor de spelers natuurlijk maar slecht voor de kas. Veel zaalhuur, hoge scheidsrechterskosten en dergelijke. Dit hield ook in dat het bestuur genoodzaakt was om de contributie flink te verhogen en kwam daarmee voor het eerst boven de honderd euro uit. Gelukkig zagen de leden de noodzaak er ook van in en werd het voorstel tijdens de Algemene Ledenvergadering in 2017 aangenomen.

Tijdens deze ledenvergadering zijn ook een nieuwe secretaris en penningmeester verkozen. Gerard Krab trad na 24 jaar terug als bestuurslid en ook Marco Lokhorst hield het na 16 jaar voor gezien. Voorwaar een hele mooie tijd waarin de vereniging ook groot is geworden.

In 2018 bestond de vereniging ook 35 jaar. Opnieuw een mijlpaal dus waar ook tijdens de feestavond (die in mei werd gehouden) aandacht aan besteed werd. Tevens werden tijdens deze feestavond Gerard en Marco door de KNVB onderscheiden vanwege hun grote verdiensten voor onze vereniging; beiden kregen de gouden speld! Uiteraard had ook de voorzitter van AZVN mooie woorden voor beide heren.

Gerard en Marco kregen een gouden speld van de KNVB!

In het seizoen 2018/2019 werd het 1e team kampioen in de 3e klasse. In dat seizoen zaten maar 8 ploegen in de competitie waardoor er een anderhalve competitie werd afgewerkt. Het bleef spannend tot aan de laatste wedstrijd die nog gespeeld moest worden tegen de hekkensluiter Sporting Harderwijk 3. In Harderwijk moest minimaal 1 punt gepakt worden om qua punten gelijk te komen met concurrent FC Foppen 1 om zo op basis van doelsaldo kampioen te worden. Drie minuten voor tijd was het nog 4-3 voor de Harderwijkers maar gelukkig werd de gelijkmaker nog binnen gewerkt door Patrick v.d. Dragt. Promotie naar de 2e klasse was een feit…

Boven vlnr: Warner Pap, Niels van Duinen, Erik van Duinen, Richard Bonhof en Henrico Bosman
Onder vlnr: Harold de Boer, René van der Molen, Patrick van den Dragt, Matthias Boerendans en Patrick Dallinga